Papiermakerij Doesburg

Immaterieel erfgoed papierscheppen

Ambachtelijke papiermakerij Doesburg

Zelf thuis papier maken

Sinds 2012 hebben ze bij papiermakerij Doesburg al ervaring met het zelf thuis papier te maken. Omdat ze het immaterieel erfgoed papierscheppen willen borgen, delen ze deze ervaring graag met u via deze pagina.
Vergiet-blender-emmer water winter postlein staan

$50.99

Om papier te maken is het van belang om goede papierpulp te gebruiken. Papier wordt gemaakt van allerlei soorten plantaardige vezels omdat deze water opnemen.

Mocht je snel papier willen maken dan is WC-papier, eierdozen of melk pakken een goed optie. De melkpakken in kleine stukjes scheuren en een half uur koken in soda. Voor de WC-papier en eierdozen geldt eerst weken en dan kleine hoeveelheden in de blender met water.
papierscheppen winter postelein liggen

$599.99

Het mooiste om een velletje papier mee te maken is met behulp van een schepraam (deksel en zeef). Deze zijn bijvoorbeeld makkelijk zelf te maken met behulp van 2 fotolijstjes en een stukje horrengaas.

Doe in het begin geen dure investeringen om papier te kunnen scheppen want als je het niets vindt is het zonde van je geld. Ook kan er geschept worden met spatraampjes of spatdeksel.
IMG_20210421_152510

$19.99

Je hebt de papierpulp in een bak gedaan verdunt met water en hebt je eerste velletje geschept. Nu is moet het papier geperst worden om vervolgens de kunnen drogen. Een handige manier is om tussen 2 plankjes 2 natte doekjes te hebben liggen waarop je velletje papier hebt gelegd.

Door de plankjes, natte doekjes en velletje papier op de grond te leggen en er flink op te stampen pers je het water er ook uit. Ophangen en drogen maar.

Zelf thuis papier maken

Mocht je op zoek zijn naar een leuke hobby maar weet je niet zeker of je het papier maken leuk gaat vinden, doe dan geen dure investeringen maar kom bij ons een workshop papierscheppen volgen.

Openingstijden
  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag Gesloten
  • Woensdag Gesloten
  • Donderdag 12:00 t/m 17:00
  • Vrijdag 12:00 t/m 17:00
  • Zaterdag 12:00 t/m 17:00
  • Zondag Gesloten culturele zondag
    open van 12:00 t/m 17:00
Adres
Kunstlab Doesburg
Ooipoortstraat 21
6981 DS Doesburg
Google maps
VVV Doesburg
Gashuisstraat 13
6981 CP Doesburg
Website
Tel: 0313 – 479 088

Bezoek adres:

U kunt de auto gratis parkeren op parkeerplaats de turfhaven. Vanuit daar is het ongeveer 10 minuten lopen.
Papiermakerij Doesburg
Achterin het Kunstlab Doesburg

Ooipoortstraat 21
6981 DS Doesburg