Workshop papierscheppen in Doesburg

Er zijn twee verschillende soorten workshops papierscheppen die gegeven worden in Doesburg. De eerste is een besloten workshop waarin de aanvrager zelf bepaalt wanneer deze komt, met wie deze komt en wat ze willen leren of maken. De tweede is een open workshop waar het team van c-paper bepaalt wat er gemaakt wordt. De open workshops papierscheppen zijn zoveel mogelijk op de 3e vrijdag van de maand tussen 13:00 en 16:00 uur.

Het doel van de workshops is om zoveel mogelijk de mogelijkheden te ontdekken, te experimenteren en te leren papierscheppen. Er worden namelijk verschillende soorten papierpulp van plantaardige vezels (dus geen oud papier) gebruikt met ieders andere eigenschappen.

Ruimte voor Workshop papierscheppen

Werkplaats c-paper

Papiermakerij Doesburg

Sinds 2020 verzorgt het team van c-paper workshops papierscheppen in de papiermakerij Doesburg. De workshops worden gegeven door Yvonne Huiskamp of Ewald Weijers. Beide hebben een zeer ruime ervaring in het verzorgen van workshops en scheppen bijna dagelijks papier van plantaardige vezels. De besloten workshops zijn op maat.

Handgeschept papier met bloemen op zeef

Een voorbeeld

Hierboven op de foto is een voorbeeld te zien die een cursist aan het maken was tijdens een van onze workshops papierscheppen in Doesburg.

Yvonne Huiskamp schept enveloppe papier

Yvonne Huiskamp schept papier voor enveloppen.

Yvonne Huiskamp

Workshop papierscheppen met Yvonne Huiskamp

Yvonne en Ewald werken al meer dan 8 jaar samen zo ook met de workshops voor papierscheppen. Naast het papierscheppen geeft ze ook workshops op de woensdagmiddag aan cliënten van een instelling. De workshops bij Yvonne zijn 2,5 uur en heeft Yvonne de papierpulp al klaargezet zodat je meteen aan de slag kunt.

Papierscheppen in spuythuys Borculo

Ewald Weijers geeft uitleg aan een groep cursisten

Ewald Weijers

Workshop papierscheppen met Ewald Weijers

Ewald en Yvonne werken al meer dan 8 jaar samen zo ook met de workshops voor papierscheppen. Ewald verzorgt ook opleidingen, lessen, lezingen en begeleid mensen bij het papierscheppen. De workshops bij Ewald duren 3 uur en zoek je droge papierpulp uit en maakt deze gereed zodat je er papier mee kan scheppen.

Besloten workshop papierscheppen

Een besloten workshop wordt op maat gemaakt en is alleen toegankelijk voor de aanvrager en degene die met de aanvrager(s) een workshop volgen. Aanmelden voor een besloten workshop kan dus niet.

De aanvrager bepaalt zelf wanneer deze komt, met wie deze komt en wat deze wil maken/leren. Er wordt van tevoren contact opgenomen door Yvonne Huiskamp of Ewald Weijers (beide verdelen de besloten workshops).

Yvonne Huiskamp leert kinderen papierscheppen

Yvonne Huiskamp is hier papier van Yucca aan het scheppen.

Workshop voor een halve dag

Voor de besloten workshop wordt er eerst contact met u opgenomen om uw wensen te bespreken. U heeft de mogelijkheid om zelf een datum te kiezen, het aantal personen die u meeneemt en wat u wilt leren/maken.

De workshop gaat ten alle tijden door (behalve bij ziekte van de docent etc.) ook al is er maar 1 deelnemer. De kosten voor de workshop papierscheppen voor ongeveer 2,5 – 3 uur is €40,00 inclusief 21% btw, materiaal, koffie/thee en wat lekkers.

Kinderen tussen de 6 en 12 jaar kunnen voor €20,00 per kind deelnemen.

Yvonne Huiskamp schept enveloppe papier

Yvonne Huiskamp

Papierkunstenaar/papierschepper bij c-paper

Papierscheppen met groep 7 en 8 bij Villa Mondriaan Winterswijk

Ewald Weijers roert in de pulp tijdens een experiment.

Workshop voor een hele dag

Voor de besloten workshop wordt er eerst contact met u opgenomen om uw wensen te bespreken. U heeft de mogelijkheid om zelf een datum te kiezen, het aantal personen die u meeneemt en wat u wilt leren/maken.

De workshop gaat ten alle tijden door (behalve bij ziekte van de docent etc.) ook al is er maar 1 deelnemer. De kosten voor de workshop papierscheppen voor 6 uur is €75,00 inclusief 21% btw, materiaal, koffie/thee en wat lekkers. Voor de lunch moet jezelf zorgen.

Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen voor €37,50 per kind deelnemen.

Yvonne Huiskamp schept enveloppe papier

Ewald Weijers

Eigenaar/papierschepper bij c-paper

Open workshop papierscheppen

Een open workshop papierscheppen is zoveel mogelijk op de 3e vrijdag van de maand en wat er gemaakt wordt bepaald door Ewald Weijers. Hiervoor moeten deelnemers zich dus wel aanmelden. De workshop papierscheppen gaat al door bij 1 deelnemer. De open workshop is op de 3e vrijdag van de maand tussen 13:00 en 16:00 uur en kost €40,00 per persoon.

Wat we gaan maken in deze workshops papierscheppen staat in de activiteiten kalender en daar kan iedereen zich ook opgeven tot een maximaal van 6 deelnemers. De workshops worden gehouden in papiermakerij Doesburg in de Ooipoortstraat 21 te Doesburg.

Papierscheppen met kind in drukkerijmuseum Etten-Leur

Hier maken we papier van Yucca plant

Workshop voor een halve dag

Het aanmelden voor een open workshop kan via de activiteiten kalender tot 1 dag voor aanvang van de workshop. De open workshops zijn elke 1e vrijdag van de maand en kennen elke keer een ander thema zodat deelnemers zelf kunnen uitzoeken wat hun belangstelling heeft.

De workshops gaan altijd door (behalve in geval van ziekte van de docent.) ook al is er maar 1 deelnemer. Er kunnen maximaal 6 personen deelnemen. De kosten voor de workshop papierscheppen voor 3 uur is €40,00 inclusief 21% btw, materiaal, koffie/thee en wat lekkers.

Yvonne Huiskamp schept enveloppe papier

Ewald Weijers

Eigenaar/papierschepper bij c-paper

Papierscheppen in spuythuys Borculo

Dit zijn enkele grondstoffen waar we meer werken. Rechts droge bastvezels van Daphne plant.

Eerdere open workshops

De eerste open workshop was op vrijdag 15 september 2023 waarin de deelnemers zelf hun papierpulp uit konden zoeken, daar papierpulp van konden maken met behulp van een blender. Daarna werd er papier geschept.

De tweede open workshop is op vrijdag 20 oktober 2023 waarin we handgeschept papier gaan maken van bastvezels van de Daphne plant. De bastvezels zijn al voorgekookt en worden met behulp van 2 technieken tot papierpulp gemaakt.

Yvonne Huiskamp schept enveloppe papier

Ewald Weijers

Eigenaar/papierschepper bij c-paper

Workshop papierscheppen actief in Doesburg

Via de website actief in Doesburg kunnen kinderen zich inschrijven voor een workshop papierscheppen in de papiermakerij Doesburg (achterin ruimte 3 van het kunstlab Doesburg). Ook bestaat de mogelijkheid voor een kinderfeestje.

Papierscheppen met kind in drukkerijmuseum Etten-Leur

De opstelling om papier te scheppen

Papierscheppen voor kinderen

Op de 2e en laatste woensdagmiddag van de maand (tussen 14:00 en 15:30 kunnen kinderen via Sjors creatief/sportief zich opgeven voor een workshop papierscheppen. Eerst wordt door Ewald Weijers (professionele papierschepper bij c-paper) wat vragen gesteld en voorgedaan hoe het papierscheppen gaat en daarna mogen de kinderen het geschepte papier versieren. Ze gaan met 3 natte velletjes A5 papier naar huis.

Papierschepper Ewald Weijers van c-paper

Ewald Weijers

Professionele papierschepper bij c-paper

Papierscheppen met groep 7 en 8 bij Villa Mondriaan Winterswijk

Het persen van het natte papier.

Papierscheppen tijdens kinderfeestjes

Voor de kinderen is papierscheppen een leuke en leerzame activiteit. Leuk als workshop maar ook voor een kinderfeestje met maximaal 6 kinderen. Het kinderfeestje duurt dan ongeveer 1,5 uur waarbij uzelf al het eten/drinken etc. meeneemt. Ik stel de kinderen wat vragen over het maken van papier waarna ze zelf aan de slag gaan om papier te scheppen. Het papier dat ze maken nemen ze mee. De kosten zijn € 9,00 per kind.

Papierschepper Ewald Weijers van c-paper

Ewald Weijers

Professionele papierschepper bij c-paper

Papierscheppen voor kinderen tijdens opening

Papierscheppen tijdens opening papiermakerij Doesburg

Als de papiermakerij Doesburg geopend is (standaard op woensdag, donderdag en vrijdag tussen 12:00 en 16:00 uur) dan kinderen een workshop papierscheppen krijgen van ongeveer 1 a 1,5 uur voor €10,00 per kind. Er kunnen maximaal 4 kinderen deelnemen.

Workshop papierscheppen volgen

De workshops papierscheppen voor kinderen start met papierpulp afwegen, papierpulp maken met behulp van een blender en daarna een 5-tal velletjes scheppen.

Wat nemen de kinderen mee?

Als de kinderen een 5-tal handgeschepte velletjes papier op een blauw schoonmaak doekje hebben gemaakt, kunnen ze deze nat mee naar huis nemen op een kartonnetje. Thuis kunnen de natte velletjes te drogen gehangen worden.

Papierscheppen met kind in drukkerijmuseum Etten-Leur

Lopen vanuit Parkeerplaats de Turfhaven (gratis parkeren)

Looproute vanaf Parkeerplaats de turfhaven (gratis parkeren)
– Loop de parkeerplaats Turfhaven uit en steek de weg over.
– Sla linksaf en loop naar het einde van de weg.
– Op te T-splitsing ga je rechtsaf.
– Bij het eerste zebrapad steek je over en loop de weg in.
– Dit is de Ooipoortstraat.
– Loop door tot je links Slagerij de Worstepinne en rechts Het kunstlab ziet.
– Loop de winkel van het kunstlab binnen.
– Loop de winkel door (rechtsachter) naar ruimte 3 van de papiermakerij.

Lopend vanuit Parkeerplaats De Plus (voorheen COOP) en Albert Heijn (betaald parkeren)

– Loop naar de ingang van de PLUS (voorheen COOP).
– Loop hier tussen de gebouwen door naar de Ooipoortstraat.
– Aan de linkerkant is Slagerij de Worstepinne te zien.
– Steek de weg iets schuin over en loop Het kunstlab naar binnen.
– Loop de winkel door (rechtsachter) naar ruimte 3 van de papiermakerij.

Met het openbaar vervoer

Informatie hierover volgt binnenkort, Excuses voor het ongemak.

Meer info…

De entree voor een bezoek aan papiermakerij Doesburg is gratis en alleen tijdens openingstijden (woensdag, donderdag en vrijdag tussen 12:00 en 16:00 uur) te bezoeken. Mocht u buiten onze openingstijden een bezoek willen brengen dan kan u een afspraak maken door een e-mail te sturen naar info@papiermakerij-doesburg.nl.