Handgeschept papier van vlas plant

In Nederland is een groep bezig met het opzetten van een nieuwe economie door allerlei velden met vlas planten aan te leggen en te beheren. Het vlas dat van deze velden afkomt wordt bewerkt zodat verschillende producten ontstaan. Het Linen project heeft inmiddels papier van de vlas planten laten maken.

Bij c-paper hebben ze een paar tonnetjes met de vlaspulp ontvangen. Het team van c-paper is nu 2 experimenten gestart met als uitkomst mooi en goed handgeschept papier van vlas maken in onze werkplaats.

Het eerste experiment is om handgeschept papier te maken direct van de aangeleverde papierpulp zonder hulpstoffen toe te voegen. Hiervan zijn de bevindingen dat de pulp zacht gemalen is waardoor er nog behoorlijk wat lange vezels in de pulp aanwezig zijn. Dit heeft als nadeel dat er tijdens het verwijderen van de deksel lange vezels het natte papier op de zeef kapottrekt. Het papier is helemaal dicht en niet geschikt om er handgeschept papier met watermerken mee te maken. Voor de rest is het mooi dik en stevig papier.

Het tweede experiment is om handgeschept papier te maken van de aangeleverde papierpulp die ik nog een keer maal met behulp van onze Holander beater. Ik heb de aangeleverde papierpulp nog eens 6 uur lang doorgemalen en het papier bevat geen lange vezels meer die aan de deksel blijven hangen tijdens het koetsen (afleggen). Het papier wordt dunner en heeft meer transparantie waardoor een watermerk mooi zichtbaar wordt.

Zelf heb ik ook nog een 5 kilo ongebleekte vlas planten en 5 kilo gebleekte vlas planten liggen om te verwerken tot papierpulp.