Projecten met ambachtelijk papier maken

In de papiermakerij Doesburg worden regelmatig interne projecten uitgevoerd door het team van c-paper. Momenteel is er 1 groot project actief onder de noemer verduurzamen waarbij op een duurzame manier handgeschept papier en papierpulp worden gemaakt en het proces van het ambachtelijk papier maken wordt verduurzaamd door bijvoorbeeld retour water en regenwater worden ingezet naast het papierpulp kleuren met behulp van natuurlijke kleurstoffen.

  • Natuurlijke kleurstoffen
  • Gebruik retour- en regenwater
  • Papierpulp van plantaardige vezels
  • Handgeschept papier maken
  • Ambacht papierscheppen

Papier maken van plantaardige vezels

Omschrijving project

Er zijn allerlei soorten plantaardige vezels om papier van te maken maar welke zijn geschikt om goed papier van te maken en welke eigenschappen krijgen ze mee? We gaan gebruik maken van 100% plantaardige vezels en voegen geen hulpstoffen toe.

Het einddoel

Wat we willen bereiken is om te kijken welke plantaardige vezels geschikt zijn om bijvoorbeeld tekenpapier te maken zonder het toevoegen van hulpstoffen om de eigenschappen aan te passen.

De bevindingen

Van 100% asperge vezels is mooi papier te maken wat bijvoorbeeld door de printer kan. Ook lijkt het papier geschikt voor aquarel.

Gemalen jucca plant op schepraam

Papier kleuren met natuurlijke kleurstoffen

Omschrijving project

Papier is er te koop in verschillende soorten kleuren. Het team van c-paper heeft bedacht om het kleur proces te beinvloeden door gebruik te maken van natuurlijke kleurstoffen.

Het einddoel

Wat we willen bereiken is om te kijken welke natuurlijke kleurstoffen meteen papierpulp kleuren, welke kleurdieptes er zijn en welk bewerkingen nodig zijn om papierpulp te kunnen kleuren.

De bevindingen

Van gele uienschillen en henna hebben we al gemalen abaca vezels weten te kleuren tot geel en lichtbruin handgeschept papier.

Gemalen jucca plant op schepraam

ambachtelijk papier maken verduurzamen

Omschrijving project

Tijdens het proces om handgeschept papier te maken is er bijvoorbeeld veel water nodig, zijn de bakken bijvoorbeeld van kunststof etc. Dit willen we allemaal verduurzamen en we zijn begonnen het kraanwater te vervangen voor regenwater.

Het einddoel

Wat we willen bereiken is om alles wat niet duurzaam in het proces van handgeschept papier maken te hebben vervangen voor duurzamere dingen.

De bevindingen

Regenwater is heel iets zuurder dan kraanwater en bevat geen kalk. Bepaalde hulpstoffen hebben hier wat problemen mee.

Gemalen jucca plant op schepraam