Onze Hollander beater maalt vlas vezels tot papierpulp.

Project innovatie ambachtelijk papier

Ambachtelijk papier

Wat is dat nu?

In de papiermakerij hebben we allerlei mogelijkheden om bijvoorbeeld duurzaam of circulaire papier te maken en veel te experimenteren. Dit levert vaak nieuwe ideeën en nieuwe papiersoorten op. Alles gebeurt op de ambachtelijke manier waardoor we veel invloed kunnen uitoefenen in het proces van papierscheppen.

Projecten ambachtelijk papier

Er lopen al enkele projecten met ambachtelijk papier. Om deze allemaal te beschrijven wordt nog een hele kluif vandaar dat ik hieronder al iets heb laten zien van het nieuwe project waar ik mee gestart ben. Van het project Linnenpapier met hop maken heb ik inmiddels enkele vellen papier geschept en ben benieuwd hoe het eruit ziet als het droog is.
Eerder projecten zijn Papier maken van restmateriaal het Boeren Hoekje te Doesburg, Papier maken met regenwater, Papier diep donker kleuren zoals Indigoblauw en Japans papier maken van Gampi en kozo vezels. Ook oude laken zijn wel eens gebruikt om handgeschept papier van te maken.
Nog uit te zoeken projecten zijn “papier” van steen maken, papier te maken dat je kan eten, papier kleuren met ecologische kleuren of papier maken met watermerken.

Project innovatie ambachtelijk papier

Linnenpapier met hop

Om papier voor de etiketten op bierflessen te maken, heb ik hopplanten gekookt en deze toegevoegd aan gemalen papierpulp van linnen vezels. De verhouding is 1 op 1 dus 126 gram gedroogde hop op 126 gram gedroogde linnen vezels. Het papier wordt hierdoor wat dunner en harder waardoor het beter te bedrukken is.

Het wegen

Zoals je ziet heb ik 126 gram aan gedroogde hopplant afgewogen.

Gekookte hop

Na 1,5 uur koken in soda is dit het resultaat. Even afgieten en wassen.

Papier scheppen

Nadat de linnenvezels en de gekookte hop zijn vermengd, kan ik papier scheppen.

Grondstoffen

Hier zijn nog allerlei ander grondstoffen waarmee ik de gekookte hop kan mengen.