Papierscheppen in Doesburg

In onze papiermakerij Doesburg (werkplaats van het team van c-paper) wordt het ambacht en immaterieel papierscheppen in Doesburg beoefent door echte ambachtslieden met passie voor hun werk. Papierscheppen is niet anders dan een scheppende beweging met een schepraam in een bak met papierpulp maken. Het geheim zit hem in de juiste papierpulp en het gebruik van hulpstoffen om de eigenschappen van het papier naar je hand te zetten. Er wordt dus niet geschept met oud papier omdat dat papier door iemand anders gemaakt is en wij geen invloed kunnen uitoefenen op de eigenschappen van ons handgeschepte papier. Bovendien is het veel leuker om de papiervezels uit de natuur te halen en daarmee te experimenteren.

Het papierscheppen in Doesburg bij papiermakerij Doesburg kan op verschillende manier zoals door het volgen van een Meester-gezel opleiding, Basiscursus en vervolgcursussen, workshops voor kinderen, workshops voor volwassenen en het zelf komen scheppen van bijvoorbeeld papier voor uitnodigingen.

handgeschepte kerstkaarten

De papierpulp

De papierpulp is de basis voor het papierscheppen. Dit kunnen plantaardige vezels zijn, halffabricaten vezels of restmateriaal zoals textiel.

Handgeschept papier met bloemen op zeef

Het papierscheppen

Yvonne schept hier papier met papierpulp van Daphne vezels uit Thailand. Na het uitlekken wordt dit papier afgelegd op lakens en bij een stapeltje geperst.

Levensloop op handgeschept papier

Het drogen

Na het persen is er nog voor de helft aan water aanwezig in het papier. Dit hangen we dan te drogen aan de lucht door de lakens op te hangen.

Zelf papierscheppen komen scheppen

Is Doesburg niet te ver voor je en wil je alles zelf maken voor bijvoorbeeld een uitnodiging (dus ook het papier), breng dan een bezoek aan de papiermakerij Doesburg. Je schept dan zelf papier onder deskundige begeleiding (let op het is geen workshop papierscheppen waar je verschillende soorten handgeschept papier te maken). Je betaalt het handgeschepte papier dat jezelf gemaakt hebt en meeneemt naar huis. Met deze laagdrempelige oplossing kunnen vele mensen handgeschept papier maken voor een klein prijsje (alleen de kosten van het papier dat je meeneemt). Zelf papier komen maken maak dan nu een afspraak.

handgeschepte kerstkaarten

Uitnodigingen/kaarten

Wat is er nu leuker om je eigen papier te komen scheppen voor uitnodigingen of zelf gemaakte (kerst)kaarten. Je neemt de velletjes nat mee na huis.

Handgeschept papier met bloemen op zeef

Papier van planten

Heb je in de tuin planten of struiken staan waar je wel eens papier van zou willen maken? Neem contact op voor verdere instructies en kom naar Doesburg.

Levensloop op handgeschept papier

Experimenten

Ben je bijvoorbeeld kunstenaar en wil je handgeschept papier gaan gebruiken voor jouw kunst, kom dan een paar vellen scheppen om uit te proberen.

Immaterieel erfgoed papierscheppen

In November 2022 is papierscheppen in Doesburg erkent als immaterieel erfgoed en op de immaterieel erfgoed lijst terecht gekomen. Hierdoor werd het ambacht papierscheppen nieuw leven in geblazen en wordt dit ambacht (samen met papierscheppen in Rotterdam en Papierscheppen in Utrecht) doorgeven aan de volgende generaties.

Handgeschepte kerstkaarten lompenpapier bedrukt met oude degel

Het borgingsplan

Om op de immaterieel erfgoedlijst te komen heeft Ewald Weijers (met ondersteuning van KIEN) een borgingsplan opgezet. Deze is hier te lezen (onder Borgingsacties).

Handgeschepte prijs labels met en zonder eylet

De beoefenaars

Er zijn mensen die het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg beoefenen. Ewald Weijers (meester papierschepper bij c-paper) kan deze erkennen.

QRcode voor immaterieel erfgoed spotten pagina Papierscheppen in Doesburg-Rotterdam-Utrecht

Erfgoed spotten

Het kenniscentrum Immaterieel erfgoed Nederland (KIEN) heeft een erfgoed spotten omgeving ter beschikking gesteld voor het ambacht papierscheppen.

Erkende beoefenaars van het Immaterieel erfgoed in Doesburg

Het team van c-paper is continue mensen aan het begeleiden en opleiden in het immaterieel erfgoed papierscheppen Doesburg. Onderstaande personen/instellingen zijn door Meester papierschepper van c-paper (Ewald Weijers) erkent als beoefenaar. De jaartallen geven aan dat in dat jaar de groep of persoon de erkenning heeft gekregen. Deze erkenning loopt gewoon door.

 • Vrijwilliger Yvonne (seizoen 2022) Vrijwilliger/papierschepper bij c-paper 
 • Vrijwilliger Harry (seizoen 2023) Vrijwilliger/papierschepper bij c-paper 
 • Gezel Jeroen (seizoen 2022/2023) Werkt bij het Gelders Archief
 • Gezel Harro (seizoen 2023/2024) Werkt als Grafisch Docent bij Artez Zwolle 
 • Beoefenaars de cliënten (seizoen 2022/2023) van Dagbesteding De goede dag te Zevenaar die papierscheppen.
 • Beoefenaar Noes (seizoen 2022/2023) molenaar bij de oude papiermolen in het openluchtmuseum Arnhem
 • Beoefenaar Marion (Seizoen 2022/2023) Werkzaam bij papiermolen van Openluchtmuseum Ootmarsum (hebben ook een IE spotten bordje)
 • Beoefenaar Karin (seizoen 2022/2023) Eigenaar Maakplaats ’t Spuythuys te Borculo
 • Beoefenaar Sietske (seizoen 2023/2024) Eigenaar van papierwijs
 • Beoefenaar Franchet (seizoen 2023/2024) Eigenaar van Studio Franchet
 • Beoefenaar Bart (seizoen 2023/2024) Agent voor kunstenaars artikelen
 • Papierspecialist Joop (seizoen 2022) Docent papiervakschool Human Factory
 • Papierspecialist Jan Rein (seizoen 2023) Gepensioneerd docent biologie
 • Papierspecialist Marchelma (seizoen 2022) Eigenaar/papierrestaurateur bij Snipper
 • Ambachtelijk papiermaker Marieke (seizoen 2022) Ambachtelijke papier maker bij Papiermakerij De hoop
 • Ambachtelijke papiermaker Leo (seizoen 2022) Ambachtelijke papier maker bij Papierderij Utrecht