PAPIERPULP VAN VLAS VEZELS

Papierpulp van vlas vezels

Vlasvezels zijn sterke vezels en geven een harde soms iets transparant papier. De vlasplant wordt eerst geroot (rotten op het land) waarna het als laatste gekamt wordt. Nu kun je er draad van spinnen of papierpulp van maken. Het laatste heb ik gedaan. De vlasvezels zijn afkomstig uit de oude papiermolen de schoolmeester te Westzaan

Een zak met 5 kilo ongebleekt en gekamd vlas.
Gekamde vlasvezels geleverd.

Gekamde vlasvezels

Deze zak bevat ongeveer 5 kilo gekamde vlasvezel ongebleekt. Deze vezels hebben eerst een heel proces doorgelopen voor dit resultaat. Hiervan gaan we 500 gram afwegen en vervolgens bewerken met behulp van onze Hollander Beater (ook wel maalbak genoemd).

Emmer met 500 gram gekamd ongebleekt vlas
Gekamde vlasvezels ongeveer 500 gram.

Gekamde vlasvezels

Deze emmer bevat ongeveer 500 gram gekamde vlasvezel ongebleekt. Deze 500 gram gaan we gedoseerd in onze Hollander beater droog toevoegen.

Onze Hollander beater (ook wel maalbak) gevuld met de eerste batch vlasvezels.
Onze Hollander beater gereed gemaakt voor het malen.

Gereed voor maling

Onze Hollander beater is eerst gevuld met 3 emmers water en daarna zijn er wat plukken vlasvezels toegevoegd. In de verhoging links op de foto bevindt zich een wiel met zogenaamde messen die de vezels maalt (kapot maakt). Het wiel kan ik stellen met de twee wieltjes (boven in het midden op de foto) waardoor het gat tussen de bodemplaat en het wiel kleiner of groter wordt.

Onze Hollander beater heeft de vlasvezels vermaken tot papierpulp.
ollander beater
De gedroogde vlasvezels na enkele uren malen.

Papierpulp van vlasvezels

Onze Hollander beater heeft zijn best gedaan en na ongeveer 5 uur malen is dit het resultaat. Het malen gebeurt over meerdere dagen. (2 dagen keer 2,5 per keer).

3 emmers met papierpulp van vlas vezels
3 emmers papierpulp
De nog natte papierpulp van vlasvezels

Papierpulp van vlasvezels

Dit is het eindresultaat van gemalen vlasvezels 1 grote en 2 kleine emmers papierpulp. Gereed om papier van te scheppen.