Papierpulp van plantaardige vezels

In onze werkplaats (papiermakerij Doesburg) hebben we een aantal mogelijkheden zoals een Hollander beater (ook wel een maalbak of wrijfbak genoemd), een 2-tal blenders of houten latten/vleeshamers om papierpulp van plantaardige vezels te maken.

Papierpulp van plantaardige vezels

In onze werkplaats (papiermakerij Doesburg) hebben we een aantal mogelijkheden zoals een Hollander beater (ook wel een maalbak of wrijfbak genoemd), een 2-tal blenders of houten latten/vleeshamers om papierpulp van plantaardige vezels te maken. Omdat we niet weten uit welke materialen oud bestaat en onze papierindustrie inmiddels al 90% recycled, gebruiken we geen oud papier als papierpulp. Onze zelfgemaakte papierpulp drogen we zodat het heel lang meegaat.

Er is in Nederland ook nog een oude papiermolen die op ambachtelijke wijzen papierpulp maakt van lompen (oude textiel). Deze papiermolen heet De schoolmeester en staat in Westzaan. Hiervan kopen we gedroogde papierpulp in (papier dat niet verkocht kan worden) en maken daar ook papier van of gebruiken dit in onze workshops papierscheppen. Deze papierpulp bestaat voor 65% uit textielvezels en voor 35% vlas- of hennepvezels (tegenwoordig meer vlasvezels). Het wereldberoemde Zaanse bord wordt hier nog gemaakt volgens een over gebleven recept van vroeger.

Veelal verwerken we seizoensgebonden restmateriaal zoals in de aspergetijd de aspergeschillen tot een papierpulp en verwerken deze tot papierpulp en maken er mooie vellen handgeschept papier van.

Om papierpulp te maken van plantaardige vezels zul je deze eerst zacht en week moeten maken door ze vol te stoppen met water. Indien de plantaardige vezels zacht genoeg zijn kunnen deze kapot gemaakt worden zodat er stoffen vrijkomen die ervoor zorgen dat de plantaardige vezels aan elkaar “geplakt” kunnen worden. Zo ontstaat er een velletje papier. Bij papiermakerij Doesburg doet het team van c-paper dit op een ambachtelijke wijze.