Handgeschept papier oude lakens

Het team van c-paper maakt al in hun werkplaats al enkele jaren papierpulp van plantaardige materialen. Zo hebben ze in 2016 een hoop oude lakens gekregen van een zuster uit een klooster in Nederland. Zij heeft 10 jaar lang witte linnen en katoenen textiel verzameld. Dit textiel wordt eerst gebruikt voor het drogen door het natte handgeschepte papier eropaf te koetsen (af te leggen). Door het vele gebruik worden deze lakens slecht.

Deze slechte lakens worden in stukjes van ongeveer 5x5cm gesneden. Ongeveer 500 gram van deze stukjes worden in een emmer gedaan met veel water. De emmer wordt afgesloten met een deksel. Na een bepaalde periode zijn de katoenen/linnen vezels gaan rotten en zijn ze lekker zacht. Dit noemen we stof voorbereiding. De volgende stap is dan om er papierpulp van te maken.

De zachte vezels van de oude lakens worden dan in onze Hollander beater (ook wel maalbak of wrijfbak genoemd) gedaan en enkele uren vermalen totdat ik de gewenste papierpulp heb gemaakt. Het aantal uren en de afstelling van de rol ten opzichte van de bodem hangt af van waar het papier voor gebruikt wordt. Hoe langer je maalt des te korter de vezels.

Nadat de papierpulp in een schepbak met water is gedaan, wordt er handgeschept papier gemaakt van oude lakens. Tijdens het scheppen van het papier worden er bevinding op gedaan zoals hoelang blijft het water in het schepraam. We kijken ook naar de vezel lengte. Bij een te lange vezel krijgt het papier een soort gabs (gaten). Deze vullen we dan door gebruik te maak van zeer korte vezels zoals katoen linters of houtvezels.