Openingstijden:

Maandag
Gesloten
Dinsdag
Gesloten
Woensdag
12:00 – 16:00
Donderdag
12:00 – 16:00
Vrijdag
12:00 – 16:00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

Elke 1e zondag v/d maand tijdens culturele zondag Doesburg van 12:00 t/m 17:00 uur.

Opstelling voor 6 cursisten in Doesburg voor een workshop papierscheppen
10+
Jaar ervaring
10.000+
Vellen papier geschept

Wat valt er allemaal te beleven?

De papiermakerij Doesburg is de werkplaats waar het team van c-paper handgeschept papier maakt van voornamelijk plantaardige vezels. Door iedereen kennis te laten maken met het ambacht papierscheppen wordt zo het immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg in stand gehouden en overgedragen aan de volgende generaties. Bezoekers kunnen er zelf ook papier komen scheppen. Voor de kunstenaars met een ideale gelegenheid om een eigen project of experiment te kunnen uitproberen om tot de juiste papiersoort te komen (het scheppen kost niet en je betaalt dan alleen het papier dat je meeneemt). De bezoekers van papiermakerij Doesburg kunnen ook vrijblijvend rondkijken, vragen stellen en er is handgeschept papier te koop.

Er worden regelmatig op een donderdag tussen 12:00 en 16:00 uur (in de zomervakantie t/m 17:00 uur) experimenten gedaan samen met Yvonne Huiskamp. Denk daarbij aan papier van aspergeschillen of zonnebloem stelen maken.

Verder worden er open of besloten workshops papierscheppen voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar en volwassen gegeven en kunnen groepen t/m 15 personen vrijblijvend een soort informatie sessie krijgen.

De entree is gratis om zo mensen de mogelijkheid te geven om papier te kopen of kennis te laten maken met het ambacht papierscheppen. De kinderen kunnen tijdens het bezoek een gratis velletje papier scheppen en dat mee naar huis nemen. Tijdens de zomervakantie bestaat de mogelijkheid om voor €10,00 een workshop papierscheppen voor kinderen te volgen op enkele woensdagmiddagen tussen 13:00 en 14:00 uur.

Omdat c-paper (het bedrijf achter de papiermakerij Doesburg) ook een ambassadeur is van Liemers Trots is, is er ook een gratis fietsroute te verkrijgen die langs de producenten en ambassadeurs gaat. Ook zitten er een paar knooppunten routes in. Ze staan in het folderrek.

Aankomende evenementen

Het laatste nieuws

Opstelling voor 6 cursisten in Doesburg

Workshop papierscheppen voor kinderen in Doesburg

Op de volgende woensdagmiddagen 19 en 26 juli 2023 en 2, 9, 16, 23 en 30 augustus 2023 kunnen maximaal 4 kinderen (6 t/m 10 jaar) tussen 13:00 en 14:00 een 1 uur durende workshop papierscheppen voor kinderen volgen. De kosten voor deze workshop zijn €10,00 per kind en moet ter plekke betaald worden (pinnen is ook mogelijk). Reserveren is niet mogelijk en om 13:00 begint de workshop.

Oranje papier nat en droog naast elkaar staand

Oranje handgeschept papier maken

Op donderdag 27 april was het natuurlijk weer Koningsdag. Een dag waarop natuurlijk passend handgeschept papier wil maken. Het toeval wil dat de dinsdag en woensdag ervoor workshops papierscheppen voor kinderen waren geweest en er nog rode en gele papierpulp van papiermolen de schoolmeester in de schepbakken zat. Deze 2 door elkaar mengen en je mooi oranje papierpulp.

Gemalen yucca plant op schepraam staand

Experimenteren met papier maken

In de papiermakerij Doesburg valt op woensdag, donderdag, vrijdag en tijdens culturele zondag Doesburg (de eerste zondag van de maand) van alles te beleven op het gebied van ambachtelijk papier maken. Zo zijn er veel experimenten met papier maken.

Onze Hollander beater die gekookte lakens maalt.

Papierpulp van plantaardige vezels

In onze werkplaats (papiermakerij Doesburg) hebben we een aantal mogelijkheden zoals een Hollander beater (ook wel een maalbak of wrijfbak genoemd), een 2-tal blenders of houten latten/vleeshamers om papierpulp van plantaardige vezels te maken.

Certificaat Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg met handtekeningen

Immaterieel erfgoed Papierscheppen in Doesburg

In November 2022 is het papierscheppen in Doesburg als inventaris op de immaterieel erfgoed lijst van Nederland gezet door Ewald Weijers (eigenaar/meester papierschepper bij C-paper)

De route

Lopen vanuit Parkeerplaats de Turfhaven (gratis parkeren)

Looproute vanaf Parkeerplaats de turfhaven (gratis parkeren)
– Loop de parkeerplaats Turfhaven uit en steek de weg over.
– Sla linksaf en loop naar het einde van de weg.
– Op te T-splitsing ga je rechtsaf.
– Bij het eerste zebrapad steek je over en loop de weg in.
– Dit is de Ooipoortstraat.
– Loop door tot je links Slagerij de Worstepinne en rechts Het kunstlab ziet.
– Loop de winkel van het kunstlab binnen.
– Loop de winkel door (rechtsachter) naar ruimte 3 van de papiermakerij.

Lopend vanuit Parkeerplaats De Plus (voorheen COOP) en Albert Heijn (betaald parkeren)

– Loop naar de ingang van de PLUS (voorheen COOP).
– Loop hier tussen de gebouwen door naar de Ooipoortstraat.
– Aan de linkerkant is Slagerij de Worstepinne te zien.
– Steek de weg iets schuin over en loop Het kunstlab naar binnen.
– Loop de winkel door (rechtsachter) naar ruimte 3 van de papiermakerij.

Met het openbaar vervoer

Informatie hierover volgt binnenkort, Excuses voor het ongemak.

Afspraak maken

Voor de bezoekers van papiermakerij Doesburg is de entree gratis en alleen tijdens openingstijden te bezoeken. Mocht u buiten de openingstijden een bezoek willen brengen dan kunt u een afspraak maken door onderstaande button met de tekst Afspraak maken aan te klikken of een e-mail te sturen naar info@papiermakerij-doesburg.nl.