Project natuurlijke kleurstof en papier

In de huidige maatschappij zijn bedrijven druk bezig om te verduurzamen zo ook bij de papiermakerij Doesburg (van c-paper). Zo starten we interne projecten zoals Papier kleuren met behulp van natuurlijke kleurstoffen.

In de huidige maatschappij zijn bedrijven druk bezig om te verduurzamen zo ook bij de papiermakerij Doesburg (van c-paper). Yvonne Huiskamp heeft na het bezoek aan het textiel museum te Tilburg wat informatie meegenomen over textiel kleuren met behulp van natuurlijke kleurstof. In onze archieven hebben we nog een receptenboek van Verfmolen de Kat (Zaanse schans) gevonden die we eens een keer gekocht hadden. Zo zijn we allerlei info aan het verzamelen voor ons interne project natuurlijke kleurstof en papier.

Het doel van dit interne project is om papierpulp (gemaakt van plantaardige vezels) te doen kleuren met verschillende kleurstoffen die we uit de natuur halen. Het zogenaamde beitsen gaan we ook doe met natuurlijke aluin en natuurlijk andere niet giftige middelen (beitsen).

Elke natuurlijke kleurstof, natuurlijke vezel of beits reageert anders op elkaar. We hopen antwoorden te vinden op de vragen of natuurlijke kleurstoffen kleurecht zijn en we de offwhite papierpulp zo diep mogelijk gekleurd krijgen. Zwart moet ook diepzwart zijn en geen donkergrijs.

18-11-2022

Vandaag komt Birgit (eigenaar van Floral Academie te Ede) met enkele natuurlijke kleurstoffen naar de papiermakerij Doesburg toe. We gaan experimenteren en kijken of we de papierpulp gekleurd krijgen met behulp van natuurlijke kleurstoffen. Met de gekleurde papierpulp gaan we mooie vellen papier scheppen.

29-12-2022

Yvonne heeft 2 potten met water gevuld en daarin Berkenblad en Henna gedaan. Deze zouden 24 uur en 48 uur moeten blijven staan voordat ze gekookt kunnen worden om de kleurstof uit de plant te halen. Wij wachten echter tot donderdag 5 januari om verder te gaan.

21-03-2023

Er zijn al enkele A6 velletjes handgeschept papier gekleurd met gele uienschillen (geeft geel papier) en Manilla poeder (geeft licht bruin papier). De vezels waarvan het papier gemaakt is, zijn abaca vezels (ook wel Manilla Hennep genoemd) die veel vloeistof kunnen opnemen.