Project natuurlijke kleurstof en papier

In de huidige maatschappij zijn bedrijven druk bezig om te verduurzamen zo ook bij de papiermakerij Doesburg (van c-paper). Yvonne Huiskamp heeft na het bezoek aan het textiel museum te Tilburg wat informatie meegenomen over textiel kleuren met behulp van natuurlijke kleurstof. In onze archieven hebben we nog een receptenboek van Verfmolen de Kat (Zaanse schans) gevonden die we eens een keer gekocht hadden. Zo zijn we allerlei info aan het verzamelen voor ons interne project natuurlijke kleurstof en papier.

Het doel van dit interne project is om papierpulp (gemaakt van plantaardige vezels) te doen kleuren met verschillende kleurstoffen die we uit de natuur halen. Het zogenaamde beitsen gaan we ook doe met natuurlijke aluin en natuurlijk andere niet giftige middelen (beitsen).

Elke natuurlijke kleurstof, natuurlijke vezel of beits reageert anders op elkaar. We hopen antwoorden te vinden op de vragen of natuurlijke kleurstoffen kleurecht zijn en we de offwhite papierpulp zo diep mogelijk gekleurd krijgen. Zwart moet ook diep zwart zijn en geen donker grijs.

18-11-2022

Vandaag komt Birgit (eigenaar van Floral Academie te Ede) met enkele natuurlijke kleurstoffen naar de papiermakerij Doesburg toe. We gaan experimenteren en kijken of we de papierpulp gekleurd krijgen met behulp van natuurlijke kleurstoffen. Met de gekleurde papierpulp gaan we mooie vellen papier scheppen.