Lessen papier scheppen in Doesburg

Nieuw zijn de lessen papier scheppen in Doesburg. In maart en april 2023 worden op zes vrijdagavonden een les papier scheppen verzorgt door docent Ewald Weijers bij papiermakerij Doesburg. De lessen zijn op vrijdagavond 10 maart, 17 maart, 24 maart, 31 maart, 7 april en 14 april 2023 van 19:30 t/m 22:00 uur. De lessen gaan door bij minimaal 2 personen en er kunnen niet meer dan 5 deelnemers (i.v.m. de beperkte ruimte) aanwezig zijn. De kosten voor de 6 lessen zijn €93,00 inclusief 21% btw, materiaal en koffie/thee met wat lekkers. Opgeven voor deze zes lessen kan tot en met 10 maart 2023 daarna kunt u zich alleen opgeven voor de 6 lessen in de maanden mei en juni 2023.

Ruimte voor Workshop papierscheppen

Werkplaats c-paper

Papiermakerij Doesburg

Sinds 2020 kent Doesburg een papiermakerij. Dit is de werkplaats van het team van C-paper (Papier Ambacht en kenniscentrum) waar allerlei workshops, lessen, lezingen en begeleiding bij het papierscheppen wordt verzorgd. Eigenaar/papierschepper Ewald Weijers maakt al meer dan 10 jaar zijn eigen papier (meestal van plantaardige vezels). Hij heeft al vele volwassen en kinderen kennis laten maken van het immaterieel erfgoed inventaris Papierscheppen en vele soorten handgeschept papier gemaakt.

Papierscheppen met kind in drukkerijmuseum Etten-Leur

De werkplaats

Hierboven op de foto zijn de werkplekken te zien voor 6 personen omdat de tafels inklapbaar en verplaatsbaar zijn, kunnen we heel flexibel zijn in de opstelling. Er zijn 2 werplekken om de papierpulp te blenderen en 2 werkplekken om het natte papier te persen.

Yvonne Huiskamp schept enveloppe papier

Papierscheppen met pulp van de bladeren Jukka plant

De lessen

De lessen papier scheppen in Doesburg

Papierscheppen leer je alleen maar door te doen. Elke papierpulp heeft verschillende eigenschappen. In de zes lessen werk je met verschillende soorten papierpulp (al dan niet zelf meegebracht). Zo leer je de verschillende eigenschappen kennen. Er zijn ook verschillende manieren om papier te scheppen. Hier wordt tijdens de lessen ook aandacht aan besteed.

Papierscheppen in spuythuys Borculo

Ewald Weijers geeft uitleg aan een groep cursisten

Ewald Weijers

Workshop papierscheppen met Ewald Weijers

Ewald Weijers heeft al meer dan 8 jaar ervaring met de workshops voor papierscheppen. Ewald verzorgt ook papiercursussen, lessen, lezingen en begeleid mensen bij het papierscheppen. Momenteel is hij 3 dagen (woensdag, donderdag en vrijdag) te vinden in papiermakerij Doesburg waar iedereen dan kennis kan maken het ambacht papierscheppen.

De inhoud van de lessen

De lessen papierscheppen mogen (op de eerste les na) zelf ingevuld worden indien wenselijk anders heeft Ewald wel een leuke opdracht klaarliggen om zo papier te kunnen scheppen. De lessen gaan door bij minimaal 2 cursisten en maximaal 6 cursisten.

Opgeven kan tot en met 10 maart 2023 daarna zult u moeten wachten op de datums van de zes lessen in mei en juni 2023.

Handgeschept papier met draadjes en schepbak

Handgeschept papier met restmateriaal uit weverij openluchtmuseum

De eerste les

Op vrijdagavond 10 maart 2023 start de eerste les vanaf 19:30 t/m 22:00 uur. Deze les is bedoeld om je kennis te laten maken met ambacht papierscheppen waar we na wat kennismaking en een stukje theorie aan de slag gaan om het papierscheppen onder de knie te krijgen. Het gehele proces van papierscheppen komt hier aan de orde.

Het handgeschepte papier wat gemaakt wordt in deze gaat weer terug in de schepbak zodat je weer verder kan oefenen. In deze les wordt het proces van het papierscheppen geleerd zodat je in de vervolg lessen met ander soorten papierpulp aan de slag kan.

Aan het einde van deze les evalueren we de les en beantwoordt Ewald de vragen.

Yvonne Huiskamp schept enveloppe papier

Ewald Weijers

Eigenaar/papierschepper bij c-paper

Handgeschept Japans gampi papier

Enkele vellen handgeschept papier van gampi vezels.

De overige 5 lessen

Het kan zijn dat de tijdens de eerste les of in de tussenliggende week bedacht hebt welk papier je wilt gaan scheppen in de 2e, 3e, 4e, 5e en 6e les. In overleg met Ewald kan dit meestal wel gerealiseerd worden. Je mag ook eigen materiaal meenemen voor de les. De juiste papierpulp kan eventueel op de woensdag voor de les tussen 12:00 en 16:00 in de papiermakerij Doesburg al gemaakt worden.

Het handgeschepte papier wat je in deze 5 lessen maakt mag je nat mee naar huis nemen. Thuis kun je het natte papier laten drogen en daarna een gebruiken. Dit hoeft niet.

Aan het einde van deze les evalueren we de les en beantwoordt Ewald de vragen.

Yvonne Huiskamp schept enveloppe papier

Ewald Weijers

Eigenaar/papierschepper bij c-paper

Lopen vanuit Parkeerplaats de Turfhaven (gratis parkeren)

Looproute vanaf Parkeerplaats de turfhaven (gratis parkeren)
– Loop de parkeerplaats Turfhaven uit en steek de weg over.
– Sla linksaf en loop naar het einde van de weg.
– Op te T-splitsing ga je rechtsaf.
– Bij het eerste zebrapad steek je over en loop de weg in.
– Dit is de Ooipoortstraat.
– Loop door tot je links Slagerij de Worstepinne en rechts Het kunstlab ziet.
– Loop de winkel van het kunstlab binnen.
– Loop de winkel door (rechtsachter) naar ruimte 3 van de papiermakerij.

Lopend vanuit Parkeerplaats De Plus (voorheen COOP) en Albert Heijn (betaald parkeren)

– Loop naar de ingang van de PLUS (voorheen COOP).
– Loop hier tussen de gebouwen door naar de Ooipoortstraat.
– Aan de linkerkant is Slagerij de Worstepinne te zien.
– Steek de weg iets schuin over en loop Het kunstlab naar binnen.
– Loop de winkel door (rechtsachter) naar ruimte 3 van de papiermakerij.

Met het openbaar vervoer

Informatie hierover volgt binnenkort, Excuses voor het ongemak.

Meer info…

De entree is gratis alleen tijdens openingstijden te bezoeken. Mocht u buiten de openingstijden een bezoek willen brengen dan kan u een afspraak door onderstaande button met de tekst Afspraak maken aan te klikken. Even kijken of de afspraak ons ook uitkomt? Klik dan op de button met de tekst Naar kalender.