Immaterieel erfgoed Papierscheppen in Doesburg

In November 2022 is het papierscheppen in Doesburg als inventaris op de immaterieel erfgoed lijst van Nederland gezet door Ewald Weijers (eigenaar/meester papierschepper bij C-paper)

Het certificaat

In November 2022 is het ambacht papier scheppen in Doesburg als inventaris op de immaterieel erfgoed lijst van Nederland gezet door Ewald Weijers (eigenaar/meester papierschepper bij C-paper).

Immaterieel erfgoed Papierscheppen in Doesburg heeft nu Ewald Weijers als beheerder en kent enkele door hem erkende beoefenaars van het ambacht papierscheppen. Op donderdag 19 januari 2023 werd het officieel gemaakt tijdens een klein feestje in Papiermakerij Doesburg. Het certificaat werd ondertekend door Marco van Baalen (directeur van Kennis Centrum Immaterieel erfgoed Nederland) en de beheerder van het inventaris Ewald Weijers (eigenaar/meester papierschepper bij C-paper).

Het traject

Tijdens dit traject van een paar jaar (eerst als erkende beoefenaar van immaterieel erfgoed papierscheppen in Utrecht) werd Ewald geholpen, door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN), met de aanvraag voor zijn inventaris Papierscheppen in Doesburg. Het waren 3 cursusdagen bij Kenniscentrum Immaterieel erfgoed Nederland in het Nederlands openluchtmuseum waar meer dan 20 vragen beantwoord moeten worden die stof tot nadenken gaven.

Uiteindelijk heeft Ewald Weijers de aanvraag ingediend en werd deze beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Begin november 2022 kwam de verlossende uitslag en werd het immaterieel erfgoed bijgeschreven als inventaris op de Immaterieel erfgoed lijst van Nederland.

De Toekomst

Bijgeschreven en het getekende certificaat ontvangen en hoe nu verder? Als eerste de mooi vlag ophangen van Immaterieel erfgoed Nederland en allerlei communicatiemiddelen aanpassen met een eigen logo wat ik gekregen heb van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De websites van Immaterieel erfgoed Nederland, c-paper en Papiermakerij Doesburg bijwerken.

Het inplannen van een zelfgemaakte Meester-gezel opleiding voor het komende jaar met als gezel Jeroen (begeleider bij papierschepperij De goede dag). Meer volwassenen en kinderen aan het papier scheppen krijgen door middel van workshops, lessen en papierscheppen in de papiermakerij Doesburg.