Immaterieel erfgoed papierscheppen

Papierscheppen

In 2013 is het ambacht papierscheppen als inventaris op de immaterieel erfgoed lijst gezet door Leo Hoegen van de papierderij te Utrecht.

Het team van papiermakerij Doesburg kan u van alles vertellen over het papierscheppen.

Immaterieel erfgoed papierscheppen

Momenteel zijn er nog maar 3 mensen dagelijks actief als ambachtelijke papiermaker in Nederland. Het ambacht papierscheppen komt langzamerhand terug waar ze bij de papiermakerij Doesburg heel erg blij mee zijn. Hieronder is te zien hoe ze het immaterieel erfgoed papierscheppen promoten.
Yvonne heeft meerdere kinderen
Corona regels zijn momenteel het struikelblok maar als deze het weer toelaten gaan de papierscheppers van papiermakerij Doesburg langs diverse scholen om de leerlingen (meestal van groep 4/5) kennis te laten maken met het ambacht papierscheppen door leuk papier te scheppen.
IMG_20210401_160316
De kennis over het ambachtelijk papier maken is in Nederland zeer beperkt zodat Ewald Weijers diverse samenwerkingen is begonnen in Nederland, Belgiƫ en Duitsland. Hij wil opgedane kennis delen middels masterclass Ambachtelijk papier maken.
IMG_5485
Met name Yvonne Huiskamp verzorg al jaren workshops papierscheppen bij instellingen of op locatie. Een workshop wordt op maat gemaakt zo bepaald u de locatie, datum en tijdstip, locatie en uw leerdoel in overleg met Yvonne. Maandelijks kunt u aanschuiven bij 1 van de 12 workshops.
Te drogen hangen kinderen in klederdracht hanzefeesten Doesburg
Corona regels zijn momenteel het struikelblok maar als deze het weer toelaten geven de papierscheppers van papiermakerij Doesburg weer demonstraties bij evenementen of voor het Kunstlab Doesburg. Met de demonstraties laten ze het publiek kennis maken met het immaterieel erfgoed papierscheppen.
IMG_20210401_160302
Heeft u thuis geen ruimte, wilt u geen dure investeringen doen of wilt u geen rommel thuis, dan hebben ze bij papiermakerij Doesburg de oplossing. U heeft de mogelijkheid om de Hollander Beater, het materiaal om papier te kunnen scheppen of gewoon een lestkist (alleen regio Doesburg) te huren.
Rek met allerlei papiersoorten
Omdat de papiermakerij Doesburg te bezoeken is op de vaste dagen en als er iemand aanwezig is, worden zoveel mogelijk dingen voorzien van informatie bordjes. Er is ook een informatie hoek waar gaande weg steeds meer informatie wordt aangeboden. Zo liggen er als enkel exemplaren handgeschept papier.
IMG_20210402_154537
Om het immaterieel erfgoed inventaris papierscheppen te promoten, kennis op te doen over het ambachtelijk papier maken of voor instant houden van, werken ze bij papiermakerij Doesburg samen. Op de foto is papierpulp te zien van de papiermolen de Schoolmeester uit Westzaan die we inkopen.
IMG_20210401_160302
Naast de westerse methode die we bij papiermakerij Doesburg gebruiken, bestaan er ook nog andere technieken om papier te kunnen scheppen zoals de Japanse of Nepalese techniek. Voor het maken van watermerken (wat vroeger op de zeef genaaid werd) kunnen we gebruik maken van een 3D printer.
Rek met allerlei papiersoorten
In Nederland zijn de ambachtelijke papiermaker zeer gering aanwezig maar in het buitenland des te meer. Bij papiermakerij Doesburg hebben ze enkele contacten middels facebook , diverse platformen of via digitale meetings. Hiermee wordt de kennis over het ambachtelijk papier maken vergroot.

Contact gegevens:

Adres

Ruimte 3 Kunstlab Doesburg
Ooipoortstraat 21
6981 DS Doesburg

Telefoon & Mail

Telefoon:
+31 06 14004762

Email:
Info@papiermakerij-Doesburg.nl

Sociale media

De Ambachtelijke papiermakerij Doesburg is ook te volgen middels de volgende Social media kanalen:

Onze partners...

Kunstlab Doesburg voor het leveren van ruimte voor onze werkplaats
Ambassadeur van Liemerstrots
Immaterieel erfgoed Nederland voor promotie inventaris de papierschepper
Erfgoed Gelderland voor het onderwijs aangaande papierscheppen
Papiermolen De schoolmeester Westzaan