Gemalen jucca plant op schepraam

Handgeschept papier maken

Het team van c-paper maakt al enige jaren verschillende soorten handgeschept papier van plantaardige vezels. Nieuw is onze opzet waarbij we ons handgeschepte papier niet meer gesorteerd hebben op formaat maar op eigenschap zoals teken-, aquarel-, kalligrafeer- en grafisch papier. Daarnaast wordt papier van natuurlijke vezels, afwijkende formaten, met watermerken over overige papiersoorten gemaakt. Ons handgeschepte papier wordt alleen verkocht in het kleine papierwinkeltje van papiermakerij Doesburg.

We verzenden geen handgeschept papier i.v.m. de hoge verzendkosten.

Voor enkele voorbeelden van handgeschept papier wat te koop is in de papiermakerij. Hiervoor geldt wel op is op omdat dit handgeschepte papier in beperkte oplagen wordt gemaakt.

Handgeschept papier uit Doesburg

Ambachtelijke papierwinkel Doesburg

Handgeschept papier te koop

Handgeschept papier:

Verschillende soorten handgeschept papier:

Ons handgeschepte papier uit Doesburg wordt gemaakt van overwegend plantaardige vezels en plantaardig restmateriaal. Omdat er zoveel soorten plantaardige vezels zijn kunnen we heel veel verschillende soorten ontwerpen en maken. We gebruiken geen oud papier omdat we dan niet weten welke hulpstoffen er toegevoegd zijn of welke en hoeveelheid vezels men in het papier verwerkt heeft.

Japans washi papier

Japans washi papier

Japans washi papier wordt gemaakt van bastvezels van een Daphne plant (gampi) of van de moerbeiboom (kozo). Deze lange sterke vezels worden veelal gebruikt voor het maken van kamerschermen, kleding en sterk touw maar ook handgeschept papier.

Abaca papier (ook wel manillahennep)

Abaca papier

Abaca vezels komen van de bast van een abaca boom. Dit soort boom vallen onder de bananenbomen. De vezels wordt gebruikt om bijvoorbeeld Filipijns bankbiljetten van te maken. Het papier wordt iets gelig en geeft een sterk zacht papier.

Handgeschept papier van aspergeschillen voor raam

Plantaardige vezels

Plantaardige vezels

Eigenlijk kun je van alle plantaardige vezels handgeschepte papier maken. Op de foto is papier te zien van asperge schillen. Zo is er papier van onkruid zoals grassen en fluitenkruid gemaakt en van verschillende soorten groenten.

Papierscheppen deksel afnemen

Katoenplant

Papier van katoenvezels

Katoen linters zijn de (witte vruchten) pluizige witte bolletjes die aan de katoenplant hangen. Hier maakte ze vroeger al papier van. Katoen vezels nemen veel water op en geven een “luchtig” papier wat zeer geschikt is voor aquarelleren.

Onze hollander beater maakt papierpulp van vlas plant

Vlasplant

Papier van linnenvezels

Linnen wordt gemaakt van de vezels van een vlasplant. De vezels doorlopen een proces en worden bijvoorbeeld textiel. Restanten van de plant die overblijven uit het proces zijn goed om handgeschept papier van te maken.

Handgeschept papier van aspergeschillen voor raam

Bomen-takken vezels

Papier van houtvezels

Toen de boekdrukkunst werd uitgevonden konden papiermolens op de duur de productie niet meer aan en werden de lompen schaars. De lompen werden vervangen door houtvezels om papier van te maken. Deze worden nog steeds gebruikt.

Papier van textiel

Papier van lompen

Lompenpapier wordt gemaakt van (oud) textiel zoals bijvoorbeeld spijkerstof. Het enige papierrecept dat nog bewaard is gebleven is dat van het Zaanse bord. Dit bestaat uit 35% vlas of hennepvezels en 65% textiel. Het wordt nog gemaakt bij de Schoolmeester.

Handgeschept papier met draadjes en schepbak

Restmateriaal in het papier

Papier van restmateriaal

Papier van restmateriaal is natuurlijk heel veelzijdig. Zo heb ik al eens papier gemaakt van de draadjes vanuit de weverij in het Nederlandse openluchtmuseum of van gedroogde groenten dat niet meer verkocht kon worden of hop wat aan het afsterven was.

Handgeschept papier van aspergeschillen voor raam

Bijzonder papier

Bijzonder papier

Eigenlijk is al het handgeschepte papier bijzonder maar wacht dacht je van papier met een watermerk, een speciale vorm of meerderkleurig handgemaakt papier. Denk een handgeschepte prijs labels of met het formaat van een bedankkaartje. Soms is het een echt kunstwerk.