Handgeschept papier met bloemen op zeef

Handgeschept papier maken

Het team van c-paper maakt al enige jaren verschillende soorten handgeschept papier van plantaardige vezels. Handgeschept papier uit Doesburg dat overblijft vanuit een experiment of opdracht wordt verkocht in de papierwinkel van papiermakerij Doesburg.

Handgeschept papier uit Doesburg

Ambachtelijke papierwinkel Doesburg

Handgeschept papier te koop

Verschillende soorten handgeschept papier

Ons handgeschepte papier uit Doesburg wordt gemaakt van overwegend plantaardige vezels en restmateriaal. Oud papier heeft niet onze voorkeur omdat we dan niet weten welke hulpstoffen er toegevoegd zijn of welke vezels gebruikt zijn.

01

Gampi papier

Japans Gampi papier

Japans Gampi papier wordt gemaakt van bastvezels van de bladsteel van een abaca boom (is een bananensoort). Deze lange sterke vezels wordt ook wel Manillahennep genoemd. Er wordt textiel en sterk touw van gemaakt maar ook papier.

02

Kozo papier

Japans Kozo papier

Japans Kozo papier wordt gemaakt van bastvezels van de takken van een moerbeiboom. Nadat deze lange sterke vezels bewerkt zijn, kan er papier van geschept worden. De moerbeibomen worden in December gesnoeid.

03

Linnenpapier

Papier van linnen

Linnen wordt gemaakt van de vezels van een vlasplant. De vezels doorlopen een proces en worden bijvoorbeeld textiel. Restanten van de plant die overblijven uit het proces zijn goed om handgeschept papier van te maken.

04

Katoen papier

Papier van katoen linters

Katoen linters zijn de (witte vruchten) pluizige witte bolletjes die aan de katoenplant hangen. Hier maakte ze vroeger al papier van. Katoen vezels nemen veel water op en geven een “luchtig” papier wat zeer geschikt is voor aquarelleren.

05

Houtpapier

Papier van houtvezels

Toen de boekdrukkunst werd uitgevonden konden papiermolens op de duur de productie niet meer aan en werden de lompen schaars. Er kwam toen papiermachines en men ging over op houtvezels om papier van te maken. Deze worden nog steeds gebruikt.

06

abaca papier

Papier van abaca vezels

Abaca vezels komen van de bast van een abaca boom. Dit soort boom vallen onder de bananenbomen. De vezels wordt gebruikt om bijvoorbeeld Filipijns bankbiljetten van te maken. Het papier wordt iets gelig en geeft een sterk zacht papier.

07

Lompenpapier

Papier van textiel

Lompenpapier wordt gemaakt van (oud) textiel zoals bijvoorbeeld spijkerstof. Het enige papierrecept dat nog bewaard is gebleven is dat van het Zaanse bord. Dit bestaat uit 35% vlas of hennepvezels en 65% textiel. Het wordt nog gemaakt bij de Schoolmeester.

08

Restmateriaal papier

Papier van restmateriaal

Papier van restmateriaal is natuurlijk heel veelzijdig. Zo heb ik al eens papier gemaakt van de draadjes vanuit de weverij in het Nederlandse openluchtmuseum of van gedroogde groenten dat niet meer verkocht kon worden of hop wat aan het afsterven was.

09

Bijzonder papier

Bijzondere papiersoorten

Eigenlijk is al het handgeschepte papier bijzonder maar ik heb er toch een uitgepakt wat bijna niet meer gemaakt wordt. Wat dacht je van papier met een waterwerk. Om het watermerk goed zichtbaar in het papier te krijgen, heb je een mix nodig van vezels.