Handgeschept papier van gampi

Onze gedroogde gampi vezels komen uit Thailand. In de winter wordt de boom/struik gesnoeid en de takken gebundeld tot een bos. Deze worden gestoomd zodat de bast wat makkelijker te verwijderen is. Als de bast verwijderd is wordt de buitenste laag (meestal bruine laag) verwijderd en blijst de binnenste bast over. De wordt gekookt en te drogen gehangen om er op een later tijdstip papierpulp van te maken.

Bij papiermakerij Doesburg hebben ze de gedroogde gampi vezels vervolgens weer gekookt om ze zacht te krijgen. De 1 meter lange vezels zijn in stukken geknipt zodat ze in de pan passen. Na het koken wordt alles afgespoeld met koud water waarna ze met behulp van 2 houten latten tot een pulp worden geslagen. We hebben de gampi vezels ook wel eens gemalen met de Hollander beater zodat we het verschil konden zien.

Van deze papierpulp hebben we diverse vellen papier geschept en zijn we bezig geweest om 1, 2, 3 of 4 laags papier te scheppen. Iets wat veel geduld vergt en techniek vergt. Al het handgeschepte gampi papier is al uitverkocht. Papier van gampi vezels wordt bijvoorbeeld gebruikt om lampenkappen te maken, kleding of tassen te maken of voor het blauwdrukken.