Culturele zondag Doesburg september 2022

Culturele zondag in Doesburg

Culturele zondag Doesburg in september 2022

Tijdens de culturele zondag in september is de papiermakerij Doesburg geopend van 12:00 uur t/m 17:00 uur. Die dag maken we dan handgeschept papier van lompen. Lompen zijn (oude, gebruikte) stukjes textiel van katoenvezels of linnenvezels gemaakt. Deze kleine stukjes lompen worden of zijn bewerkt tot een brei die we papierpulp noemen. Deze papierpulp wordt vermengd met water waarna er vervolgens papier van geschept wordt.

Video gemaakt door Doesburg TV

Papiermakerij Doesburg

Bij papiermakerij Doesburg wordt het immaterieel erfgoed papierscheppen geborgd zodat dit ambacht voort blijft bestaan. Er zijn in het totaal nog maar 3 mensen in Nederland die dit op professionele wijze doen waardoor het ambacht papierscheppen dreigt te verdwijnen in Nederland.

Vanuit de geschiedenis is er nog maar 1 recept overgebleven en dat papier wordt gemaakt bij de oude papiermolen de schoolmeester te Westzaan. Dit is het recept van het wereldberoemde Zaanse bord (35% vlas/hennep vezels en 65% katoen/linnen vezels). Vroeger was het namelijk gebruikelijk dat iedere papiermolen zijn recepten geheimhielden. Ging je naar een ander papiermolen werken dan stond daar de doodstraf op.

De profesionele papierscheppers moeten dus allerlei recepten opnieuw ontdekken en dat vertalen naar de huidige technieken.

Immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg

Naast Utrecht en Rotterdam wordt sinds 2020 nu ook in Doesburg het immaterieel erfgoed papierscheppen beoefent door een professionele papierschepper. Elke eerste zondag van maand (tijdens curlturele zondag Doesburg) is er een ander thema in de papiermakerij Doesburg op het gebied van ambachtelijke papier maken. De bezoekers kunnen dan tijdens openingstijden komen kijken en natuurlijk vragen stellen. De entree is gratis en de werkruimte is beperkt.

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes