Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zelf papier scheppen

25 november @ 12:00 16:00

Zelf papier scheppen

Tijdens de dagen dat de papiermakerij Doesburg geopend is, kun je papier komen scheppen voor het maken van uitnodigingen, geboorte- of trouwkaarten. Ook is het mogelijk om zelf papier te maken van planten/bomen zoals pompoenblad of vrouwenmantel. Mocht je willen experimenten met bijvoorbeeld je zelfgemaakte papier om erop te tekenen of schilderen ook dat is mogelijk. Er kan maar 1 soort papier gemaakt worden.

Wil je meer soorten papier scheppen dan kun je een besloten workshop papierscheppen volgen (€40,00 per persoon voor 3 uur en €75,00 per persoon voor 6 uur). Bij papiermakerij Doesburg hebben ze als doel om mensen kennis te laten maken met het ambacht en immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg.

Het papier dat je komt scheppen krijgt dan een persoonlijk tintje mee. Je hebt het immer zelf geschept. Het papierscheppen zelf kost niets maar het papier dat je meeneemt betaal je gewoon (A4=€1,50 per vel, A5=€1,00 per vel en A6=€0,80 per vel).

Welk papier wordt er geschept

Papier van plantaardige vezels

Op zaterdag 25 november 2023 komt iemand naar Doesburg toe waar we papier van plantaardige vezels gaan maken. Hoogstwaarschijnlijk wordt het papier gemaakt van een Daphne plant.

De papierpulp

De Daphne vezels moeten zacht gemaakt worden en daarna worden de vezels kapot gemaakt en verwerkt tot papierpulp.

Het papierscheppen

We gaan eerst test velletjes papier scheppen en testen doen totdat we het gewenste papier hebben. Daarna volgt de productie.

Opstelling handgeschept papier met olifanten gras

Persoonlijk papier

Papier scheppen van planten

Heb je in de tuin nog een grote hoeveelheid van een plant in de tuin staan? Neem dan even contact op dan krijg je instructies mee als voorbereiding en ik weet dan wanneer je wilt komen. Er kunnen namelijk maar 4 personen tegelijkertijd aan de slag.

Uitnodigingen, trouw- of geboortekaarten

Het is ook mogelijk om papier te scheppen voor uitnodigen, trouw- of geboortekaarten. Hiervoor kom je naar de papiermakerij Doesburg dan bespreken we jouw/jullie wensen (voor bijvoorbeeld het bedrukken etc.) en maken een afspraak zodat je dan je eigen papier kan komen scheppen. Wij bedrukken zelf niet.

Experimenten op handgeschept papier.

Ben je een kunstenaar of creatieveling en wil je jouw hobby gaan uit proberen om op handgeschept papier te proberen? Kom dan ook zelf een paar velletjes papier scheppen.

Opstelling handgeschept papier met olifanten gras