Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Open workshop papierscheppen

22 december @ 13:00 16:00

Open workshop papierscheppen

Vrijdag 22 december 2023 (tussen 13:00 en 16:00 uur) starten we met een open workshop papierscheppen. Dit zijn workshops waarin wij bepalen wat we gaan maken en de mensen moeten zich hiervoor opgeven (dat kan via onderstaande button). Deze dag gaan we papier maken van boerenkool.

Er kunnen maximaal 6 personen deelnemen aan deze open workshops en ze gaan altijd door (ook al is er maar 1 deelnemer). Heb je zin in een unieke workshop papierscheppen in papiermakerij Doesburg? Meld je dan aan. De open workshops papierscheppen wordt gegeven door Ewald Weijers (eigenaar/meester papierschepper bij c-paper). De kosten zijn €40,00 per persoon inclusief materiaal, koffie/thee en wat lekkers en duurt ongeveer 3 uur.

De inhoud van deze workshops wijken af van onze besloten workshops papierscheppen maar hebben wel hetzelfde open karakter waarbij uitproberen centraal staat.

Wat gaan we vrijdag 22 december 2023 doen?

De inhoud

De winter staat weer voor de deur en het is weer tijd voor boerenkool stamppot. Wij gaan van boerenkoolstronken op deze vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur papier maken. Een leuke en unieke uitdaging (ook voor ons).

De papierpulp

Om papier te kunnen scheppen hebben we eerst papierpulp nodig. Deze gaan we maken van de boerenkool stronken. Omdat het papierpulp maken een langdurig proces is, heb ik al wat voorbereid en doorlopen we het proces in verkorte tijd.

Wat neem je mee?

Alle velletjes die je schept en eventueel versierd worden op blauwe doekjes afgelegd en kun je meenemen naar huis en daar laten drogen.

Gemalen yucca plant op schepraam staand

Open workshop papierscheppen

De docent

Ewald Weijers maakt sinds 2012 al handgeschept papier, sinds 2020 is hij beheerder van immaterieel erfgoed papierscheppen in Doesburg en heeft al enkele honderden workshops papierscheppen gegeven. Hij is dagelijks aan het experimenteren met papier maken op ambachtelijk wijze.

Unieke opzet workshops

Zijn workshops papierscheppen hebben een unieke opzet omdat je plantaardige vezels gebruikt en dus geen oud papier. De open workshops (waarin Ewald de inhoud bepaalt) kennen vaak leuke uitdagingen (ook voor de docent) en staan in het teken van experimenteren.

Wat neem je mee

De workshop heeft als doel om zoveel mogelijk te experimenteren. Hetgeen je gemaakt hebt neem je mee huis. Er zijn verpakkingsmaterialen beschikbaar om het veilig mee te kunnen nemen.

Schepbak met gele en rode lompen papierpulp gemixed liggend