De cursus Papier Onderzoek Ontwerp en maken.

Cursus papier onderzoek ontwerp en maken

Cursus Papier Onderzoek Ontwerp en maken

De cursus Papier Onderzoek Ontwerp en maken is de uitkomst van een samenwerking tussen Marchelma van Breugel (van restauratieatelier Snipper) en Papierschepper Ewald Weijers (C-paper papier ambacht en kenniscentrum). Hier komen de wereld van papier chemie en ambachtelijk papier samen. Beide docenten zijn echte professionals op hun vakgebied met meer dan vijf jaar ervaring. Onder het motto “Vind het uit in Gouda en maak het in Doesburg” verzorgen ze de 2-daagse cursus. Tijdens de cursus experimenteer je veel en daarom is er veel ruimte om te ontdekken.

De eerste zaterdag ben je in restauratieatelier Snipper te Gouda aan het werk. Marchelma geeft ook papierclinics en gebruikt daarvoor een uniek systeem. Via een ongeveer 30-tal dozen die gevuld zijn met proeven, die je kunt doen op zowel machinaal als handgeschept papier, ga je ontdekken wat papier precies is en hoe je de verschillende eigenschappen kan achterhalen. Wat dacht je met behulp van een soort microscoop de vezelstructuur bekijken of de PH waarde van papier meten. Na afloop bespreken we de bevindingen en geef je aan welk papiersoort je de zaterdag erop wil gaan maken en onderzoeken.

De tweede zaterdag (de week erop) ben je in Papiermakerij Doesburg aan het werk met allerlei verschillende soorten plantaardige vezels en hulpstoffen. Je gaat dan middels allerlei proeven ondervinden hoe je het gewenste papier gaat maken. Papier heeft een karakter en hopelijk is dat jouw karakter. Het maken gebeurt in kleine hoeveelheden en je leert snel de papierpulp maken. Zo kan je vele experimenten doen.

Hoe meer fouten je maakt tijdens onze cursus des te meer je leert dat is wat de docenten het liefst zien die hun kennis graag aan jou overdragen.

Hier wordt zwart papier gemaakt

Docent Ewald Weijers legt uit hoe je proefondervindelijk zwart papier kan maken. Het diep doorkleuren van papier met donkere kleuren is heel moeilijk. Hier wordt met behulp van zwarte pigment papierpulp stapsgewijs zwart gekleurd. Door kleine proefvelletjes te maken en laten drogen zie je de resultaten.

Hier zijn cursisten bezig hun papier te maken

Als afsluiting op de eerste zaterdag hebben de keuze voor het papier besproken. Tussentijds is er een mailwisseling geweest en nu zijn de zes cursisten bezig om hun papier te maken. Ook dit gebeurt door stapgewijs proeven te doen en kleine hoeveelheden te scheppen en te drogen. Aan het einde van deze dag werd er ook geëvalueerd en werd de opgedane kennis verteld. Tussentijds werd er ook bij elkaar “afgekeken” wat de docenten alleen maar stimuleren.

Algemene cursus informatie

Het niveau van de cursus is vrij hoog en daarom is deze geschikt voor mensen die dagelijks met papier bezig zijn zoals boekbinders, kunstenaars, restauratoren, productontwerpers of papiermakers. Mocht je twijfels hebben over je niveau neem dan even contact op met Marchelma van Breugel.

Inschrijven cursus papier onderzoek ontwerp en maken
Bezoekers kunnen zich inschrijven middels dit formulier voor een 2-daagse cursus Papier Onderzoek Ontwerp en maken.
Vul hier je naam en achternaam in.
Vul hier je e-mailadres is zodat we een bevestiging kunnen sturen.
Vul hier je telefoonnummer in zodat we telefonisch contact kunnen hebben (is niet verreist).
Vul dit formulier in als je belangstelling voor de cursus Papier onderzoek ontwerp en maken.
Laat hier je bericht achter als je nog iets kwijt wil.